Založ si blog

Médecins Sans Frontières (MSF) kritizuje farmaceutické spoločnosi za pomalý vývoj liekov pred deti s HIV

Medzinárodná lekárska humanitárna organizácia Médecins Sans Frontières (MSF) kritizuje farmaceutické korporácie za ich oneskorenie a zlyhanie pri príprave vhodných liekov proti HIV pre deti. Rozvojové krajiny nemajú dostatok kapacít, aby poskytli HIV-pozitívnym deťom liečbu odporučenou Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO), pretože pediatrické verzie týchto antiretrovírusových liekov nie sú k dispozícii.

„Farmaceutické korporácie jednoducho nepovažujú deti s HIV za prioritu, čo nás núti používať staršie, suboptimálne liečby pre deti v našej starostlivosti, ktoré sťažujú ich liečbu. Ešte horšie, zvýšenie odolnosti voči existujúcim liekom proti HIV v krajinách subsaharskej Afriky znamená, že staršie liečby nemusia fungovať u dojčiat a detí, ktoré naliehavo potrebujú lepšie možnosti liečby,“ povedal Dr David Maman, lekársky koordinátor MSF v Malawi. „Ako dlho budú deti s HIV naďalej trpieť alebo zomierať z dôvodu čistej ľahostajnosti farmaceitických korporácií?“ dodal.

Pediatrický HIV zostáva zanedbateľným ochorením a malý trh s pediatrickými liekmi proti HIV znamená, že takéto lieky nikdy neboli prioritou ani pre nadnárodné farmaceutické spoločnosti, ani pre generických výrobcov. Oneskorenia ovplyvnili vývoj a zavedenie novších prípravkov pre pediatrické lieky, ako aj rozšírenie existujúcich formulácií.

Napríklad, liek dolutegravir – ktorý odporúča WHO ako uprednostňovanú liečbu prvej línie pre dojčatá a deti a ktorý bol prvýkrát schválený na použitie u dospelých v roku 2013 – stále nie je k dispozícii pre deti, pretože farmaceutická spoločnosť ViiV Healthcare ešte nemá dokončené potrebné štúdie a zaregistrovanú tabletovú formuláciu pre mladšie deti. Formulácia pediatrických granúl iného kľúčového lieku, raltegravir, už existuje, ale farmaceutická spoločnosť Merck ju v rozvojových krajinách registruje veľmi pomaly.

Alternatívou k dolutegraviru odporúčanému WHO je kombinácia lopinaviru / ritonaviru, ale jeho pediatrická formulácia bola tiež postihnutá problémami. Generálni výrobcovia Mylan a Cipla boli veľmi pomalí pri zvyšovaní dodávok pediatrických formulácií (pelety a granuly) a tiež stanovili svoje ceny trikrát vyššie ako chuťovo drsný lopinavir / ritonavirový sirup, ktorý majú nahradiť tieto lieky.

Na stretnutí vo Vatikáne pred rokom sa zástupcovia globálnych zdravotníckych organizácií a vedúci pracovníci farmaceutických spoločností zaviazali zvýšiť intenzitu prístupu k liečbe pre deti a mládež, ktorí žijú s HIV, ale dosiahol sa len veľmi malý pokrok.

„Deti potrebujú prístup k najlepším a najrúčinejšim liekom, pretože HIV sa lieči po celý život,“ povedala Jessica Burryová, lekárka pre HIV z MSF. „Farmaceutické korporácie musia prestať šúchať noham a začať konať, aby sme spoločne zachránili čo najviac detí nakazené HIV – nie je čas na prázdne sľuby.“

WHO odporúča, aby všetky deti s diagnózou HIV okamžite začali antiretrovírusovú liečbu. Bez optimálnych pediatrických liekových foriem proti HIV však budú mať krajiny naďalej problém implementovať toto odporúčanie.

Pokrytie liečby deťmi s HIV je neprijateľne nízke, pričom len 52% HIV-pozitívnych detí malo poskytnutú liečbu v roku 2017. Polovica týchto detí pokračuje v liečbe suboptimálnymi režimami, čím sú vystavené riziku zvýšených vedľajších účinkov, rezistencie a zlyhaniu liečby. V subsaharskej Afrike, kde žije 90% všetkých detí s HIV, existuje vysoká miera rezistencie na existujúce lieky proti HIV vrátane nevirapínu a efavirenzu. Miera úmrtnosti medzi HIV-pozitívnymi deťmi zostáva vysoká, najmä počas ich prvých štyroch rokov života. V roku 2017 zomrelo na choroby súvisiace s AIDS na celom svete 110 000 detí.

 


Tag: , , ,

Lavrov hľadá nových priateľov do bunkra. . . na dne afrického kontinentu

03.06.2023

Info Napalm – Informácie, Správy, Analýzy Nebuďte prekvapení, ak zrazu uvidíte ruského Führera v bedrovom rúške a s oštepom: Putin sa pred africkými lídrami aktívne vydáva za ich priateľa, pretože… sú jediní, ktorých „priateľstvo“ si ešte môže kúpiť. 🫵🏼 V júli potkan z bunkra organizuje summit „Rusko – Afrika“, kam pricestujú lídri [...]

Západ sa spamätáva zo strachu z červených čiar Kremľa

03.06.2023

Hrozba ruskej eskalácie by sa nemala ani brať do úvahy: Západ sa spamätáva zo strachu z červených čiar Kremľa. Ukazuje sa, že USA bezdôvodne odmietli dodať Ukrajine nové zbrane… to všetko na základe celej vedy s názvom „Zvládanie rizika eskalácie vojny“. Teraz sa ukazuje, že veda je pochybná a tiež strach Washingtonu z predstieranej agresivity Moskvy. Bidenova [...]

Ukrajinská hybridná vojna na území ruského Mordoru

30.05.2023

Ukrajina začala hybridnú vojnu. Američania to nazývajú tvarovacie operácie. Najvyšší veliteľ bunkra môže zakrývať smrť viac ako 200 000 svojich vojakov vo vojne, ale nebude môcť zamaskovať drony nad Moskvou a sabotážne akcie po celej krajine. Pandémia hystérie v ruských močiaroch má byť finále tejto fázy vojny. 🫵🏼 Shaping operations (SO) je v doslovnom preklade [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 61
Celková čítanosť: 160719x
Priemerná čítanosť článkov: 2635x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy