Založ si blog

12 dokumentárnych filmov, ktoré by Putin v ruských kinách nedovolil premietať

Tieto príbehy odhaľujú nespravodlivosť a predstavujú lepší svet. Často vrhajú svetlo na úbohý stav spoločnosti, prírody, alebo rozprávajú inšpiratívne príbehy. Týchto 12 dokumentárnych filmov skúma rôzne problémy sociálnej nespravodlivosti a ochrany prírody a určite by sa do ruských kín len tak ľahko nedostali. Som si však istý, že načierno, cez VPNko to mnoho Rusov aj tak pozerá.

1. Inside Bill’s Brain: Decoding Bill Gates


Bill Gates je jedným z popredných filantropov 21. storočia. Prostredníctvom Nadácie Billa a Melindy Gatesovej investoval Gates miliardy dolárov do verejného zdravia, práv žien, vzdelávania a zmierňovania chudoby. Tento dokumentárny film dáva Gatesovi šancu vysvetliť jeho pohľad na filantropiu.

2. Chasing Coral 


Koralové útesy sú živé a úžasne rozmanité ekosystémy. V posledných desaťročiach spôsobilo zvyšovanie oceánskych teplôt a množstvo ďalších ekologických hrozieb kolaps mnohých útesov . V tomto naliehavom dokumente vedci a aktivisti zdôrazňujú neochvejnú podporu ochrany koralových útesov.

3. Homecoming


Málo umelcov prináša na svojich vystúpeniach toľko zručnosti, tvorivej fantázie a sily ako Beyoncé. Dokument z vystúpenia tejto Superstar R&B a veľvyslankyne Spojených národov v z roku 2012 na hudobnom festivale Coachella má výrazny politický podtón.

4. Girl Rising


Je známe, že hlavne dievčatá prekonávajú skľučujúce štrukturálne a medziľudské bariéry po celom svete. Tento dokument sleduje deväť sillných príbehov dievčat, ktoré dosiahli viac, ako im spoločnosť dovolila.

5. 13th


13. pozmeňujúci a doplňujúci ústavný dodatok zrušil otroctvo v USA – ale je to naozaj tak? Dokumentárny film Avy DuVernayovej skúma ako 13. článok americkej ústavy položil základy novej formy otroctva.

6. Honeyland


Populácie včiel sa v posledných rokoch prepadli kvôli nekontrolovateľnému využívaniu pesticídov, zmene klímy, chorobám a strate biotopov. V tomto fascinujúcom dokumente sa starodávne postupy chovu včiel stretávajú s modernými, komercializovanými technikami.

7. Living Undocumented


Neregistrovaní prisťahovalci žijú v USA v utajení, často bez prístupu k riadnej zdravotnej starostlivosti a v chudobe. V tomto trýznivom dokumente popisuje osem nezdokumentovaných imigrantských rodín svoj život v USA uprostred stupňujúcej sa represie voči prisťahovalcom.

8. Our Planet


Aký je lepší spôsob, ako presvedčiť voliča Kotlebu aby volil stranu, ktorá chce skutočne pomôcť Slovensku – PS, než týmto dokumentom s rozsiahlymi výhľadmi na Zem a nádhernými scénami jej živočíchov? David Attenborough rozptyľuje pochybnosti o dobrých úmysloch kapitalizmu a odhaľuje tvrdú pravdu o našom sebazničujúcom životnom štýle.

9. American Factory


Globalizácia zmenila svetové ekonomiky, často negatívnym spôsobom. Tento dojemný film ukazuje, ako sa robotníci v USA prispôsobujú výzve, ktorú predstavujú stagnujúce mzdy a zhoršujúce sa pracovné podmienky.

10. One Child Nation


Čínska politika jedného dieťaťa, ktorá má obmedziť rast populácie, má nespočetné negatívne následky. Od toho ako spôsobuje samovraždy, až po vytvorenie obrovského rozdielu v populácii medzi mužmi a ženami. Tento film skúma históriu a výsledky katastrofálnej politiky.

11. Won’t You Be My Neighbor


Už niekoľko generácií učí pán Rogers ľudí o láskavosti a súcite. Tento očarujúci film skúma, prečo sa milovaný televízny hostiteľ dostal do televízie, ako si vybudoval oddaného diváka a jeho zastrešujúcu filozofiu.

12. Gasland


Zemný plyn je ponúkaný ako čistejšia alternatíva uhlia – to je však zavádzajúci príbeh. V skutočnosti metán, ktorý uniká zo zariadení na zemný plyn, neguje akúkoľvek úsporu emisií pri spaľovaní a množstvo znečistenia vody spôsobené támto priemyslom je ohromujúce. Tento strhujúci film skúma dôsledky posunu k ťažbe uhľovodíkov.

Lavrov hľadá nových priateľov do bunkra. . . na dne afrického kontinentu

03.06.2023

Info Napalm – Informácie, Správy, Analýzy Nebuďte prekvapení, ak zrazu uvidíte ruského Führera v bedrovom rúške a s oštepom: Putin sa pred africkými lídrami aktívne vydáva za ich priateľa, pretože… sú jediní, ktorých „priateľstvo“ si ešte môže kúpiť. 🫵🏼 V júli potkan z bunkra organizuje summit „Rusko – Afrika“, kam pricestujú lídri [...]

Západ sa spamätáva zo strachu z červených čiar Kremľa

03.06.2023

Hrozba ruskej eskalácie by sa nemala ani brať do úvahy: Západ sa spamätáva zo strachu z červených čiar Kremľa. Ukazuje sa, že USA bezdôvodne odmietli dodať Ukrajine nové zbrane… to všetko na základe celej vedy s názvom „Zvládanie rizika eskalácie vojny“. Teraz sa ukazuje, že veda je pochybná a tiež strach Washingtonu z predstieranej agresivity Moskvy. Bidenova [...]

Ukrajinská hybridná vojna na území ruského Mordoru

30.05.2023

Ukrajina začala hybridnú vojnu. Američania to nazývajú tvarovacie operácie. Najvyšší veliteľ bunkra môže zakrývať smrť viac ako 200 000 svojich vojakov vo vojne, ale nebude môcť zamaskovať drony nad Moskvou a sabotážne akcie po celej krajine. Pandémia hystérie v ruských močiaroch má byť finále tejto fázy vojny. 🫵🏼 Shaping operations (SO) je v doslovnom preklade [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 61
Celková čítanosť: 160262x
Priemerná čítanosť článkov: 2627x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy