Založ si blog

Švédsko oslavuje 250 rokov slobody prejavu tichom

Dňa 2. decembra 1766, pred 250 rokmi, švédsky parlament (Riksdag) schválil zákon, ktorý garantoval slobodu prejavu. Jedná sa o najstarší zákon takéhoto druhu na svete.

Teraz, o 250 rokov neskôr, v mnohých častiach sveta, sú základné práva a sloboda prejavu v ohrození. Švédske ministerstvo zahraničných vecí využilo toto výročie ako príležitosť upozorniť na význam slobodnej tlače a ukázať, aký by bol svet tichý bez slobody prejavu. Ministerstvo spolupracovalo pri tvorbe krátkeho filmu plného ticha s agentúrou King. Vo videu sa predovšetkým zdôrazňuje ako by to vyzeralo vo svete bez slobody prejavu.


YouTube Direkt

Švédsky minister zahraničných vecí Margot Wallström:

Je znepokojujúce vidieť, že základné práva a slobody sú čoraz viac ohrozované po celom svete. Na mnohých miestach je demokracia a právny štát oslabovaný, ľudské práva porušované a ich univerzálny charakter odmietnutý. Tento vývoj si vyžaduje zdvojnásobiť úsilie o presadzovanie slobody prejavu, transparentnosti a slobody médií, vrátane podpory mediálnej gramotnosti a zvýšenú podporu slobodných a nezávislých médií po celom svete.

Video kampaň ukazuje známe osobnosti ako Emma Watson, Leonardo DiCaprio, alebo Malála Júsufzajová pripravených povedať poďakovací prejav. Ale miesto slov je tam len trápne ticho.

Christoffer Dymling, copywriter u agentúry King :

V tomto prípade sa domnievame, že ticho je hlasnejšie ako slová. Video slúži ako pomôcka pre každého, ktorý berie slobodu prejavu za samozrejmosť. Takisto dúfajme, že inšpirujeme ľudí s cieľom zastúpiť hlasy tých, ktorí nemajú žiadne.

Kampaň sa začala 2. decembra so seminárom pre novinárov. Podrobnosti sa tiež dajú zistiť internetovej stránke kampane.

#FreeTheSpeech Kampaň bude neoddeliteľnou súčasťou švédskeho ministra zahraničných vecí a bude fungovať v priebehu roka 2017.


 

Lavrov hľadá nových priateľov do bunkra. . . na dne afrického kontinentu

03.06.2023

Info Napalm – Informácie, Správy, Analýzy Nebuďte prekvapení, ak zrazu uvidíte ruského Führera v bedrovom rúške a s oštepom: Putin sa pred africkými lídrami aktívne vydáva za ich priateľa, pretože… sú jediní, ktorých „priateľstvo“ si ešte môže kúpiť. 🫵🏼 V júli potkan z bunkra organizuje summit „Rusko – Afrika“, kam pricestujú lídri [...]

Západ sa spamätáva zo strachu z červených čiar Kremľa

03.06.2023

Hrozba ruskej eskalácie by sa nemala ani brať do úvahy: Západ sa spamätáva zo strachu z červených čiar Kremľa. Ukazuje sa, že USA bezdôvodne odmietli dodať Ukrajine nové zbrane… to všetko na základe celej vedy s názvom „Zvládanie rizika eskalácie vojny“. Teraz sa ukazuje, že veda je pochybná a tiež strach Washingtonu z predstieranej agresivity Moskvy. Bidenova [...]

Ukrajinská hybridná vojna na území ruského Mordoru

30.05.2023

Ukrajina začala hybridnú vojnu. Američania to nazývajú tvarovacie operácie. Najvyšší veliteľ bunkra môže zakrývať smrť viac ako 200 000 svojich vojakov vo vojne, ale nebude môcť zamaskovať drony nad Moskvou a sabotážne akcie po celej krajine. Pandémia hystérie v ruských močiaroch má byť finále tejto fázy vojny. 🫵🏼 Shaping operations (SO) je v doslovnom preklade [...]

bytovka, Čadca

Bytovku z centra Čadce idú zrovnať so zemou. Kam pôjdu jej obyvatelia?

19.04.2024 10:03

Problémový dom chce zdemolovať vlastník, hoci tam stále žijú niekoľkí ľudia. Náhradné bývanie hľadajú ťažko, mesto sa im snaží pomôcť.

migranti na poľsko-bieloruskej hranici

VIDEO: Rebríky, palice, plyn, agresívni ľudia. Lukašenko znova zaplavuje Poliakov migrantmi

19.04.2024 10:00

Poľsko znovu čelí návalu cudzincov, ktorí sa z východného smeru usilujú preniknúť na jeho územie.

policia meranie rachlosti radar

Pezinská Baba nie je diaľnica. Vodič dvojnásobne prekročil rýchlosť, prišiel o „papiere“

19.04.2024 09:56

Vodič išiel na Pezinskej Babe rýchlosťou 137 kilometrov za hodinu.

čečenci

Čečensko a Dagestan na nože. Opitého ministra zatkli, Kadyrov poslal elitné komando

19.04.2024 09:23

Pre ministra si na hranice prišlo 14 áut. Jednotka Achmat, známa aj ako kadyrovci, sa pracovníkom dagestanského ministerstva vnútra vyhrážali sa zabitím.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 61
Celková čítanosť: 160186x
Priemerná čítanosť článkov: 2626x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy