Antisemitizmus je dobrá propaganda pre krajnú pravicu

30. apríla 2019, ÚB, Nezaradené

Antisemitizmus, ako vieme, znamená nenávisť voči občanom židovského pôvodu. Je to veľmi starý predsudok. Ako Anti-Defamation League poznamenáva: nenávisť voči židom sa dátuje späť do obdobia staroveku, až kdesi na začiatok židovskej histórie. Antisimetizmis sa prejavuje rôznymi spôsobmi a pochádza z rôznych zdôvodnení. V Európe, po tom čo sa v starovekom Ríme uzákonilo kresťanstvo ako štátne náboženstvo, nenávisť k Židom pramení s náboženského presvedčenia, ale nebolo tomu vždy tak. V stredovekej Európe bolo Židom zakázané pracovať v určitých povolaniach, tak sa uplatňovali v takých, ktoré mali zase zakázané kresťania. Peňažné pôžičky boli jedni z najviac význačných povolaní pre Židov. Totižto kresťania mali zakázané v stredoveku požičiavať na úrok, tak sa to toho chopili židia. Nadávka židovský užerník pochádza z tých čias a pretrváva dodnes, Je to mnohoznačná nadávka pre účely protižidovskej propagandy.


Rasistickí antisemitisti tiež útočia na Židov z dôvodu, že nie sú skutoční Európania, napriek židovskej prítomnosti na kontinenete po niekoľko tisíc rokov. Všeobecné tvrdenie rasistickej krajnej pravice je, že Židia sú medzi bielymi cudzincami a nepatria do bieleho spoločenstva. Pre krajnú pravicu je fakt, že Židia môžu mať bielu pleť, veľmi vážnym problémom. Nie sú totiž rozpoznateľní.

Hoci existuje vzťah medzi rasizmom a antisemitizmom, nie všetci rasisti a bieli nacionalisti majú násilné postoje voči Židom. Existuje mnoho príkladov rasistov, ktorí nie sú spravidla antisemitistickí. Konfederácia Spojených Štátov Amerických nepovažovala židovské obyvateľstvo za nepriateľov z dôvodu prítomnosti Židov v prominentných funkciách vo vláde. Aj v prítomnosti, niekoľko známych bielych nacionalistov nie sú vyslovení antisemitisti, hoci rasisti áno. Jared Taylor z American Renaissance je jedným z najznámejších.

Keď sa pozreme na alternatívnu pravicu ako celok, môžeme ju kľudne klasifikovať ako antisemitistickú. Alt right antisemitizmus je typickým výsledkom etnickej a nie náboženskej nenávisti. Ľudia z alt right považujú Židov za separovanú rasu, ktorá chce ovládnuť bielych v celosvetovom židovskom sprisahaní. Rasista Kevin Mcdonald, psychológ na dôchodku, najviac ovplyvnil pohľad alt right na Židov. Napísal niekoľko kníh, kde úmyselne zavádzal o židovských vplyvoch na európske spoločenstvá poukazovaním na ich neprimarane veľký počet v komunistických hnutiach.