Antivakcinačná propaganda dlhodobo dominuje sociálnym sieťam

9. februára 2019, ÚB, Nezaradené

Až polovica všetkých rodičov detí do troch rokov sú náchylní veriť antivakcinačnej propagande, dezinformáciám a hoaxom na sociálnych sietiach. Vakcíny však zachraňujú životy a pomáhajú udržať globálne zdravie na bezpečnej úrovni bez rôznych epidémií. Najviac obviňované sú sociálne siete Facebook a Youtube. Tieto stránky, podľa posledného prieskumu, najviac vystavujú rodičov antivakcinačným dezinformáciám. Hoci obidve siete potvrdili, že proti tomuto mozog vymývajúcemu fenoménu začali aktívne bojovať, podľa britského denníka The Guardian škody na vakcinačných programoch sú už spravené. Obidva weby sú dlhodobo na špici, čo sa týka dezinformácií, hoaxov, fake news a náboženskej bigotnosti a keď sa k tomu pridá propaganda antivakcinačného hnutia, Facebook a Youtube ešte viac ohrozujú zdravie detí, ale aj dospelých.

Antivakcinačné hnutie je postavené na myšlienke, že vakcíny spôsobujú autizmus a rôzne nervové poruchy, aj keď neexistuje žiaden vedecký dôlkaz o takýchto tvrdeniach. V realite je opak pravdou. Podľa centra pre choroby a ich prevencií (CDC) by mohlo byť zabránené hospitalizovaniu 21 miliónov a smrti 732 000 detí, ktoré sa narodili za posledných 20 rokov, keby ich rodičia dali očkovať. Výskum ešte ukazuje, že ročne celosvetovo zomrie v krajinách tretieho sveta 1.4 milióna detí z dôvodu chýbajúcich vakcín. Keď rodičia odmietnu zaočkovať svoje deti, škodí to populácii v ktorej žijú, pretože kolektívna imunita, ktorá zabraňuje vypuknutiu epidémií, sa znižuje.


Kedže rodičia prichádzajú do styku s dezinformáciami antivakcinačného hnutia hlavne vďaka vyhľadávaniu informácií na Googli a Facebooku, britský denník The Guardian založil dva účty na Facebooku a YouTube, ktoré aktívne zabraňujú antivakcinačným stránkam dostať sa na popredné miesta vo vyhľadávaní. Problémom je totiž, že pri zadaní výrazu “vaccine”, sa vo výsledku zobrazia hlavne stránky s výrazmi “vaccine truth movement” a “vaccine resistance movement.” Čo je ešte horšie, Facebook dokonca povoľuje antivakcinačným skupinám platiť si reklamu na tejto platforme, čo ešte viac rozširuje dezinformačný záber na rodičov.

„Máme čo robiť, a budeme pokračovať v úsilí o prepájaní ľudí so vzdelávacími informáciami o dôležitých témach, ako je zdravie,“ hovorí hovorkyňa Facebooku Andrea Vallone vo svojom vyhlásení. Hovorca YouTube povedal Guardianu, že ich webové stránky sa pokúšajú monitorovať videá proti očkovaniu a zaradiť ich do kategórie “content that could misinform users in harmful ways.” Internet je chovnou stanicou pre antivakcinačné hnutia. Kráľovská spoločnosť pre verejné zdravie vykonala štúdiu a zistila, že polovica všetkých rodičov s malými deťmi bola vystavená dezinformácii o vakcínach na sociálnych médiách.

Ak platformy sociálnych sietí nebudú konať rýchlo a monitorovať antivakcinačné hnutia, následky môžu byť závažné. V januári vydala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zoznam 10 najväčších hrozieb celosvetového ohrozenia zdravia. V správe Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) varovala, že antivakcinačné hnutie by mohlo zabrániť, ak nie sabotovať, celkovému pokroku, ktorý urobil svet pri znižovaní počtu prípadov chorôb, ktorým sa dá predísť.