Pápež odsudzuje nezmyselné stigmatizovanie migrantov

26. januára 2019, ÚB, Nezaradené

Pápež František v Paname City znova hovoril o tom, ako treba uvítať a prijať všetkých opustených a tých, čo boli nútení opustiť, alebo stratiť svoju krajinu, svoje korene, svoje rodiny a svoju prácu. Pápež František v piatok taktiež povedal, že je „nezmyselné a nezodpovedné“ stigmatizovať migrantov a vnímať ich ako hrozby pre spoločnosť a znovu otvoril jednu z najviac rozporuplných otázok svetového spoločenstva.

František, ktorý urobil migráciu kľúčovou témou svojej cesty do Panamy, hovoril s niekoľkými stovkami tisícov mladých ľudí na náboženskom podujatí na nábreží hlavného mesta, ktoré je jedným z kľúčových udalostí Svetového dňa mládeže rímskokatolíckej cirkvi.

„Chceme byť cirkvou, ktorá podporuje imigráciu, ktorá víta, chráni, propaguje a integruje, kde imigrácia neznamená stigmatizáciu a oveľa menej sa vyžívať v nezmyselnom a nezodpovednom odsúdení každého prisťahovalca, že je hrozbou pre spoločnosť,“ povedal.

O niekoľko hodín predtým prezident Donald Trump súhlasil kôli narastúcemu tlaku ukončiť 35-dňovú čiastočnú odstávku americkej vlády, ale bez toho, aby dostal sumu 5,7 miliárd dolárov, ktorú požadoval od Kongresu na výstabu múru pozdĺž americko-mexickej hranice. Počas piatkovej noci, na podujatí pod názvom „Via Crucis“ (cesta kríža) Francis hovoril hlavne o nezodpovednosti populistických politikov zneužívajúci tému imigrácie.

„Ako máme reagovať na Ježiša, keď trpí, cestuje, emigruje, keď tváre mnohých našich priateľov, alebo všetkých tých cudzincov, sme sa naučili urobiť neviditeľnými?“ Povedal Fratišek.


Pápež pravidelne otvára aj tému financovania hraničného múru medzi USA a Mexikom. V stredu, v lietadle z Ríma, povedal pápež novinárom, že nepriateľstvo voči imigrantom je spôsobené iracionálnym strachom. On a Trump mali už predtým niekoľko ostrých výmen názorov na imigráciu. Od polovice októbra tisíce obyvateľov Strednej Ameriky, väčšinou z Hondurasu, cestujú na sever do Spojených štátov cez Mexiko v karavánach. Mnohí v USA žiadajú o azyl a tvrdia, že trpia rozbujneným zločinom a nedostatkom príležitostí v ich rodných krajinách.

V piatok ráno navštívil František aj väzenie pre mladistvých, aby podporil mladých ľudí, ktorí sa nemohli zúčastniť celosvetového zhromaždenie katolíckej mládeže. Taktiež pápež vyzval spoločnosť, aby dala odsúdeným všade druhú šancou.

„Spoločnosť sa zhoršuje, keď nie je schopná oslavovať zmenu svojich synov a dcér,“ povedal počas modlitieb s približne 200 mladistvými väzňami v meste Pacora, východne od Panamy.

Pápež František, silný podporovateľ rehabilitácie väzňov a odporca doživotného väzenia, navštívil veľa väzníc v Taliansku a na svojich zámorských cestách. Žiada o celosvetový zákaz trestu smrti. Minulý rok preto katolícka cirkev formálne zmenila svoje učenie, keď vyhlásila trest smrti za neprípustný za akýchkoľvek okolností. Jeden z troch zločinov v Latinskej Amerike je spáchaný recidivistami a väčšina týchto spáchaných zločinov je vážnejších ako tie, pre ktoré boli prvýkrát uväznení – podľa štúdie americkej rozvojovej banky.