Médecins Sans Frontières (MSF) kritizuje farmaceutické spoločnosi za pomalý vývoj liekov pred deti s HIV

24. januára 2019, ÚB, Nezaradené

Medzinárodná lekárska humanitárna organizácia Médecins Sans Frontières (MSF) kritizuje farmaceutické korporácie za ich oneskorenie a zlyhanie pri príprave vhodných liekov proti HIV pre deti. Rozvojové krajiny nemajú dostatok kapacít, aby poskytli HIV-pozitívnym deťom liečbu odporučenou Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO), pretože pediatrické verzie týchto antiretrovírusových liekov nie sú k dispozícii.

„Farmaceutické korporácie jednoducho nepovažujú deti s HIV za prioritu, čo nás núti používať staršie, suboptimálne liečby pre deti v našej starostlivosti, ktoré sťažujú ich liečbu. Ešte horšie, zvýšenie odolnosti voči existujúcim liekom proti HIV v krajinách subsaharskej Afriky znamená, že staršie liečby nemusia fungovať u dojčiat a detí, ktoré naliehavo potrebujú lepšie možnosti liečby,“ povedal Dr David Maman, lekársky koordinátor MSF v Malawi. „Ako dlho budú deti s HIV naďalej trpieť alebo zomierať z dôvodu čistej ľahostajnosti farmaceitických korporácií?“ dodal.

Pediatrický HIV zostáva zanedbateľným ochorením a malý trh s pediatrickými liekmi proti HIV znamená, že takéto lieky nikdy neboli prioritou ani pre nadnárodné farmaceutické spoločnosti, ani pre generických výrobcov. Oneskorenia ovplyvnili vývoj a zavedenie novších prípravkov pre pediatrické lieky, ako aj rozšírenie existujúcich formulácií.

Napríklad, liek dolutegravir – ktorý odporúča WHO ako uprednostňovanú liečbu prvej línie pre dojčatá a deti a ktorý bol prvýkrát schválený na použitie u dospelých v roku 2013 – stále nie je k dispozícii pre deti, pretože farmaceutická spoločnosť ViiV Healthcare ešte nemá dokončené potrebné štúdie a zaregistrovanú tabletovú formuláciu pre mladšie deti. Formulácia pediatrických granúl iného kľúčového lieku, raltegravir, už existuje, ale farmaceutická spoločnosť Merck ju v rozvojových krajinách registruje veľmi pomaly.

Alternatívou k dolutegraviru odporúčanému WHO je kombinácia lopinaviru / ritonaviru, ale jeho pediatrická formulácia bola tiež postihnutá problémami. Generálni výrobcovia Mylan a Cipla boli veľmi pomalí pri zvyšovaní dodávok pediatrických formulácií (pelety a granuly) a tiež stanovili svoje ceny trikrát vyššie ako chuťovo drsný lopinavir / ritonavirový sirup, ktorý majú nahradiť tieto lieky.

Na stretnutí vo Vatikáne pred rokom sa zástupcovia globálnych zdravotníckych organizácií a vedúci pracovníci farmaceutických spoločností zaviazali zvýšiť intenzitu prístupu k liečbe pre deti a mládež, ktorí žijú s HIV, ale dosiahol sa len veľmi malý pokrok.

„Deti potrebujú prístup k najlepším a najrúčinejšim liekom, pretože HIV sa lieči po celý život,“ povedala Jessica Burryová, lekárka pre HIV z MSF. „Farmaceutické korporácie musia prestať šúchať noham a začať konať, aby sme spoločne zachránili čo najviac detí nakazené HIV – nie je čas na prázdne sľuby.“

WHO odporúča, aby všetky deti s diagnózou HIV okamžite začali antiretrovírusovú liečbu. Bez optimálnych pediatrických liekových foriem proti HIV však budú mať krajiny naďalej problém implementovať toto odporúčanie.

Pokrytie liečby deťmi s HIV je neprijateľne nízke, pričom len 52% HIV-pozitívnych detí malo poskytnutú liečbu v roku 2017. Polovica týchto detí pokračuje v liečbe suboptimálnymi režimami, čím sú vystavené riziku zvýšených vedľajších účinkov, rezistencie a zlyhaniu liečby. V subsaharskej Afrike, kde žije 90% všetkých detí s HIV, existuje vysoká miera rezistencie na existujúce lieky proti HIV vrátane nevirapínu a efavirenzu. Miera úmrtnosti medzi HIV-pozitívnymi deťmi zostáva vysoká, najmä počas ich prvých štyroch rokov života. V roku 2017 zomrelo na choroby súvisiace s AIDS na celom svete 110 000 detí.