Právo na bezpečné školy by malo byť samozrejmosťou, ale nie je

29. decembra 2016, ÚB, Nezaradené

Bezpečné školy nie sú samozrejmosťou vo všetkých krajinách. V najmenej 26 krajinách, za posledných niekoľko rokov, boli školy napadnuté, alebo obsadené a premenené na kasárne, či základne, ozbrojenými silami a ozbrojenými skupinami v konfliktných zónach. To ohrozuje životy študentov, ich učiteľov a popiera stovkám tisícov detí ich právo na vzdelanie.

Mimovládna organizácia Human Rights Watch začala kampaň založenú na deklarácii bezpečných škôl. Je to medzinárodný politický záväzok, ktorý bol ponúknutý na ratifikáciu na medzinárodnej konferencii v Osle, 28. mája 2015. 56 štátov už potvrdilo túto deklaráciu všeobecne nazývanú Safe Shools Declaration. Projekt je zastrešený Globálnou koalíciou na ochranu vzdelávania pred útokmi (GCPEA) a Human Rights Watch je jednou z členských organizácií.


Human Rights Watch:

Vplyv ozbrojeného konfliktu na vzdelávanie predstavuje naliehavú humanitárnu a spoločenskú výzvu. Po celom svete boli školy a univerzity bombardované, podpálené či celkom zrovnané so zemou. Deti, študenti, učitelia a vedeckí pracovníci boli zabití, zmrzačených, unesení, alebo svojvoľne zadržiavaní. Školské zariadenia boli využité účastníkmi ozbrojeného konfliktu okrem základní, kasární, aj ako zadržiavanie strediská použité na mučenie väzňov. Dôsledky vojenského využitia škôl môžu obsahovať vysokú mieru úbytku školákov, zníženú mieru vzdelaného obyvateľstva, nízsku mieru prechodu k vyššiemu vzdelaniu, preľudnenie a stratu vyučovacieho času. V mnohých krajinách ozbrojené konflikty nielen zničili školskú infraštruktúru, ale aj nádeje a ambície celej generácie detí.

Video kampane, ktoré bolo v réžii Reynalda Gresseta, ukazuje život školáčky, zatiaľ čo jej škola je obsadená vojakmi. Dievčatko sa dostane medzi vojakov a snaží sa nájsť miesto, kde môže byť v bezpečí učiť. Napätá nálada v klipe ukazuje obavy, ktoré cítia ohrozené deti.

Cieľom kampane (hashtag #ProtectSchools) je prinútiť ostatné krajiny, aby podporili deklaráciu bezpečných škôl a chránili vzdelanie od útokov na školy vojakmi.