Ebola: Báseň pre živých

1. novembra 2014, ÚB, Nezaradené


Ako sa Ebola  pomaly šíri na západ, je dôležité nezabudnúť zamerať sa na oblasti, ktoré sú najviac postihnuté.

Video obsahuje veľmi smutnú a dosť dlhú báseň nahovorenú hlasom mladého muža, ktorý je v izolácii a umiera na Ebolu. Prosí, aby jeho rodina urobila všetko, čo je v ich silách, aby sa zabránilo v ďalšom šírení vírusu.

Čo je na tomto videu zvláštne, že ako odlišné je od rýchlych, úderných kampaní, ktoré máme tendenciu vytvárať na západe. Tu sú praktické informácie o prevencii vlastne celkom emocionálne vyčerpávajúce, pretože sú adresované každému členovi rodiny. Je tu veľmi málo akcie a žiadna nádej na šťastný koniec.

Video sa zaoberá mýtami a poverami o prenose vírusu, rovnako ako aj kultúrou pohrebných praktík, ktoré môžu šíriť vírus aj po smrti jeho nositeľa. Video je v súčasnej dobe distribuované v Sierra Leone a v ďalších postihnutých krajinách, spolu s plagátmi a mobilnou reklamou.

Organizácie stojaca za kampaňou je United Methodist Communications, globálna pobočka The United Methodist Church.

Rev. Larry Hollon, vrcholný predstaviteľ United Methodist Communications, napísal: „V tejto kríze Eboly, je komunikácia veľmi dôležitá pre prevenciu a liečbu. Nákaza sa nedá zastaviť bez väčšieho úsilia sanitazácie, izolácie chorých a správnou manipuláciou a pohrebom zosnulého. A toto musí byť účinne a oznamované pre čo najširšiu verejnosť. Za týchto okolností, jasná správa zachraňuje životy.“