Založ si blog

Termín alternatívna pravica sa stala nálepkou extrému, hoci Richard Spencer tvrdí iné

Okrem názvu, alt right – alternatívna pravica – žiadnu väčšiu politickú informáciu sociológovia skúmajúce extrémne hnutia nenájdu. Názov tlmočí, že alt right je pravica a ponúka altrenatívu k mainstreamovej pravici. Toto je jedným zo silných lákadiel pre ľudí sklamaných z bežnej pravice. Ak aj fráza alternatívna pravica neurčitá je, pre každého kto inklinuje k pravicovej a konzervatívnej politike a odmieta mainstreamový konzervatizmus, sa môže zdať meno hnutia alt right celkom príťažlivé.


Silnejšie začala alt right prenikať do povedomia verejnosti medzi 2008 a 2013, odvtedy ale značka alt right postupne vädla. Na začiatku bola alt right branná ako základňa pre ľudí s rozdielnymi pohľadmi na pravicovú politiku, od radikálov až po bielych nacionalistov, všetko ešte v rámci politickej korektnosti. Akceptáciu all right zničil postupný posun myšlienok k radikálnej krajnej pravici hlásajúcu rasovú očistu v Amerike. Do konca roku 2013 však radikálna pravica postupne prestala používať vo svojom radikálnom slovníku termín alt right. Vrátane známeho rasistu, obdivovateľa totalitárnych ideológií, Richarda Spencera, ktorý vlastne tento názov vymyslel. O tri roky nato bol však tento termín označujúci rasisitickú krajnú pravicu naspäť. Plný života sa používal na sociálnych sietiach v plnom rozsahu.

Politika bielej rasy bola a je centrálnym bodom alt right, hoci si to ľudia patriaci pod túto nálepku nemyslia. Alternatívna pravica vidí politiku bielej rasy ako základ svojej politiky, kde je biela rasa kľúčovým elementom identity. Odmieta tvrdenie, že rasa je sociálny výtvor a nie legitímna biologická kategória. Tento druh pravice má predstavu, že v budúcnosti bude biela rasa dominatná a tomuto cieľu podriaďuje všetky svoje prostriedky. Plus alt right je extrémne antisemitistická. Lídri americkej krajnej pravice považujú politický vplyv židov na bielu rasu maximálne škodlivý.

Imigrácia znamená pre alternatívnu pravicu primárny nepokoj. Alt right tvrdí, že imigrácia z krajín tretieho sveta predstavuje pre bielu rasu hrozbu vyhynutia. Je potrebné si uvedomiť, že alt right požaduje viac extérmne činny, ako je len redukcia imigrácie. Hnutie chce v Amerike štát čisto s bielou rasou, aj v prípade, ak by to znamenalo deportáciu všetkých ostatných rás z Ameriky, nehľadiac či sú to americký občania, alebo nie. Väčina alt right centier však nemá predstavu ako to dosiahnuť. V zásade sa alt right vyhýba vyhladzovacej rétorike, ktorá bola charakteristická pre biele nacionalistické hnutia pred vznikom alt right. Pre ne bola vzorom kniha od Williama Pierceho, The Turner Diaries. Napríklad Spencer, ktorý vymyslel termín alternatívna pravica a je považovaný za officiálnu tvár alt right, požaduje len akési mieromilovné vysťahovanie.

Nepoznáme presné demografické čísla, ale alt right tvrdí, že je hnutím mladých. Väčšina podporovateľov hnutia, sa zdá, že sú bieli muži medzi 30 a 40. Nezdá sa, že by sa alt right concentrovala na jedno geografický región. Alternatívna pravica je prítomná na juhu a severe, na vidieku, ale i v mestách, v červených, ale aj v modrých štátoch Ameriky.

Lavrov hľadá nových priateľov do bunkra. . . na dne afrického kontinentu

03.06.2023

Info Napalm – Informácie, Správy, Analýzy Nebuďte prekvapení, ak zrazu uvidíte ruského Führera v bedrovom rúške a s oštepom: Putin sa pred africkými lídrami aktívne vydáva za ich priateľa, pretože… sú jediní, ktorých „priateľstvo“ si ešte môže kúpiť. 🫵🏼 V júli potkan z bunkra organizuje summit „Rusko – Afrika“, kam pricestujú lídri [...]

Západ sa spamätáva zo strachu z červených čiar Kremľa

03.06.2023

Hrozba ruskej eskalácie by sa nemala ani brať do úvahy: Západ sa spamätáva zo strachu z červených čiar Kremľa. Ukazuje sa, že USA bezdôvodne odmietli dodať Ukrajine nové zbrane… to všetko na základe celej vedy s názvom „Zvládanie rizika eskalácie vojny“. Teraz sa ukazuje, že veda je pochybná a tiež strach Washingtonu z predstieranej agresivity Moskvy. Bidenova [...]

Ukrajinská hybridná vojna na území ruského Mordoru

30.05.2023

Ukrajina začala hybridnú vojnu. Američania to nazývajú tvarovacie operácie. Najvyšší veliteľ bunkra môže zakrývať smrť viac ako 200 000 svojich vojakov vo vojne, ale nebude môcť zamaskovať drony nad Moskvou a sabotážne akcie po celej krajine. Pandémia hystérie v ruských močiaroch má byť finále tejto fázy vojny. 🫵🏼 Shaping operations (SO) je v doslovnom preklade [...]

Tunde Onakoya

Nigérijský šachista prekonal rekord, na Times Square hral šach cez 58 hodín

20.04.2024 17:26

Tunde Onakoya dúfa, že sa mu vďaka tomuto výkonu podarí zhromaždiť milión dolárov na podporu vzdelávania detí v Afrike.

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 61
Celková čítanosť: 160304x
Priemerná čítanosť článkov: 2628x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy