Založ si blog

Alternatívna pravica, takzvaná Alt Right, je fenoménom rasistického konzervatizmu

Je ťažké písať, a hlavne presne, o rýchlo meniacom sa sociálnom hnutí akým alt right (alternatívna pravica) určite je. Názov alt right prezrádza veľmi málo informácií o ideologickom obsahu tohto politického konceptu. Je to ale aj jedna zo silných zbraní alt right, ktorá hnutiu umožňuje rásť v popularite veľmi rýchlo. Je jasné aspoň to, že alt right sa dá označiť nálepkou extrémne pravicového radikálneho hnutia a mnohí politológovia sa ju neboja použiť. Hlavným elementom hnutia je snaha o veľmi detailnú politiku bielej identity. Najviac extrémne hlasy vo vnútri alt right sú horliví prívrženci bieleho nacionalizmu, ktorým cieľom je vytvorenie jedného, alebo viacerých rasovo čistých etnických štátov s bielou rasou v severnej Amerike.


Alt right je rasistická verzia amerického konzervatizmu, ktorej politické pohľady sú filtrované čisto cez rasovú optiku a nemá záujem o otázky, ktoré neobsahujú bielu rasu ako tému diskusie. Rasistická motivácia alt right nie je však v Amerike nič nové. Mnoho iných rasistických hnutí a jednotlivcov akceptovali a hlásalo politiku bielej identity a to už od vzniku Spojených štátov. Na rozdiel od iných hnutí bieleho nacionalizmu sa však alt right vynikajúco adoptovala v digitálnej ére. Prítomnosť hnutia v offline priestore nie je taká badateľná, hnutie stále zostáva dominatným fenoménom online priestoru.

Väčšina podporovateľov alt right zostáva anonymných. Platformy ako sú blogy, online fóra, či sociálne médiá zostávajú stále hlavným bodom, kde prenikajú do verejných diskusií. Prívrženci alt right sa zapájajú do nespočetných online diskusií, aby zviditeľnili svoje rasistické názory a hlavne aby záujem verejnosti o alt right postupne neochaboval. Trollovia hnutia používajú iróniu a humor aby odzbrojili protivníka v diskusii a udržujú oponentov v neistote o ich celkových cieľoch.

Termín alternatívna pravica, alt right, je starý asi jednu dekádu. Do pozornosti verejnosti sa dostal ale až v roku 2016, počas amerických prezidentských volieb. Vtedy americká rasistická pravicová komunita dostala veľký impulz v podobe kandidatúry D. Trumpa. Väčšina členov alt right si je vedomá, že Trump nezdieľa ich názorové ideologické jadro obsahujúce biely nacionalizmus, ale jeho vyjadrenia o imigrácii pomohli alt right otočiť pozornosť verejnosti práve na ich hnutie. Významná osoba v Trumpovej prezidentskej kampani, ktorá Trumpa ovplyvňovala smerom k alt right bol nepochybne Steve Bannon. Tento bývalý šéfredaktor Breitbart News vyjadril veľké sympatie ku pozíciám, ktoré zastáva hnutie Alt Right.

Spájanie Trumpa s alt right je ale z veľkej miery zveličené. Základné ciele alt right sú omnoho viac radikálnejšie a revolučnejšie ako Trumpova politická agenda. Jedno je však jasné, postoje Trumpa počas kampane nabudili prívržencov alt right a pomohli hnutiu dosiahnuť nové obecenstvo. Za voličov, ktorí sa zradikalizovali vďaka rasistickej pravici v mainstreamovej politike zjavne vďačíme Trumpovi, aj keď je jeho politická platforma rozdielna od platformy bieleho nacionalizmu.

Zdá sa, že od Trumpovho zvolenia rast alt right stagnuje. Je otázne preto, či práve alt right mala najväčšie zásluhy na zvolení Trumpa. Niektoré prieskumy verejnej mienky dokonca ukazujú, že jeho spájanie s alt right mu voličov odoberá. Napriek všetkému má alt right zanedbateľný dopad na Trumpove názory. Príliš veľa komunikačných a marketingových chýb sťažilo alt right snahu dostať sa do politického mainstreamu. Symbolické pochody a verejné prednášky sa vyznačujú rasizmom, zosmiešňovaním zo strany verejnosti a trapasmi. Zatiaľ najväčší pochod „Unite The Right“ v meste Charlottesville, v štáte Virginia skončil s viac ako tuctom zranených a jedným úmrtím. S takýmto výsledkom sa alt right zapísala u verejnosti ako násilné hnutie a má odvtedy čoraz väčšie problémy šíriť svoje myšlienky na verejných podujatiach a takisto v online priestore.

Lavrov hľadá nových priateľov do bunkra. . . na dne afrického kontinentu

03.06.2023

Info Napalm – Informácie, Správy, Analýzy Nebuďte prekvapení, ak zrazu uvidíte ruského Führera v bedrovom rúške a s oštepom: Putin sa pred africkými lídrami aktívne vydáva za ich priateľa, pretože… sú jediní, ktorých „priateľstvo“ si ešte môže kúpiť. 🫵🏼 V júli potkan z bunkra organizuje summit „Rusko – Afrika“, kam pricestujú lídri [...]

Západ sa spamätáva zo strachu z červených čiar Kremľa

03.06.2023

Hrozba ruskej eskalácie by sa nemala ani brať do úvahy: Západ sa spamätáva zo strachu z červených čiar Kremľa. Ukazuje sa, že USA bezdôvodne odmietli dodať Ukrajine nové zbrane… to všetko na základe celej vedy s názvom „Zvládanie rizika eskalácie vojny“. Teraz sa ukazuje, že veda je pochybná a tiež strach Washingtonu z predstieranej agresivity Moskvy. Bidenova [...]

Ukrajinská hybridná vojna na území ruského Mordoru

30.05.2023

Ukrajina začala hybridnú vojnu. Američania to nazývajú tvarovacie operácie. Najvyšší veliteľ bunkra môže zakrývať smrť viac ako 200 000 svojich vojakov vo vojne, ale nebude môcť zamaskovať drony nad Moskvou a sabotážne akcie po celej krajine. Pandémia hystérie v ruských močiaroch má byť finále tejto fázy vojny. 🫵🏼 Shaping operations (SO) je v doslovnom preklade [...]

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.

SR Bratislava politika vláda 19. schôdza BAX

Poslanci z SNS predložili zmeny v zákone o neziskových organizáciách

28.03.2024 15:53

Novela hovorí aj o právomoci Ministerstva vnútra SR rozpustiť občianske združenie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 61
Celková čítanosť: 159338x
Priemerná čítanosť článkov: 2612x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy