Založ si blog

Nulová tolerancia k mrzačeniu ženských pohlavných orgánov (FGM)

FGM (Female Genitals Mutilations) je podľa NHS procedúra, pri ktorom sa ženské pohlavné orgány úmyselne krátia, zrania alebo menia, ale nie z medicínskeho dôvodu.

Obvykle sa vykonáva u mladých dievčat vo veku do 15 rokov, pred začiatkom puberty. Popritom, že je to veľmi bolestivé, môže FMG tiež spôsobiť vážne a trvalé poškodenie zdravia žien a dievčat – vrátane dlhodobých komplikácií súvisiacich s pohlavím, pôrodom a duševným zdravím. Reportáž v seriáli BBC Victoria Derbyshire naznačuje, že FGM sa vykonáva na čoraz mladších dievčatách, pričom v prípade FGM v Yorkshire (UK) sa jednalo o dievčatko, ktoré malo jeden mesiac. FGM je v Spojenom kráľovstve od roku 1985 nezákonné a trestá sa odňatím slobody do 14 rokov, ale až v tomto mesiaci Británia úspešné odsúdila prvú ženu za tento hnusný kriminálny čin. Táto matka pochádzajúca z Londýna podrobila procedúre FGM jej len 3-ročnú dcéru.


Informovanosť o problematike FGM rastie aj vďaka práci aktivistov združených v Integrate UK, alle FGM je stále problémom, ktorý zostal mimo radarov úradov v Británii roky. Preto charitná organizácia Integrate UK – spoluzaložená v roku 2007 Lisou Zimmermannovou a jej bývalou študentkou Munou Hassan – využíva kreatívne umenie, ktoré mladým ľuďom pomáha zaujať aktívnu a pozitívnu úlohu pri transformácii spoločnosti v ktorej žijú a dostať do povedomia čo najširšej verejnosti informácie o FGM. Integrate sa zameriava hlavne na podporu mladých ľudí, aby našli svoje vlastné hlasy a vlastnú platformu na vyjadrenie svojich názorov a myšlienok, aby vytvorili spoločnosť založenú na rovnosti a integrácii. FGM je významnou kampaňou pre charitu, ktorá usporadúva workshopy zamerané na vzdelávanie mladých ľudí a rozprávanie o mrzačení ženských pohlavných orgánov.

Keď Spojené kráľovstvo uverejnilo svoju prvú ročnú štatistickú publikáciu o FGM, zistilo, že v Anglicku bolo zaznamenaných 5 700 nových prípadov prípadov v rokoch 2015 až 2016. Ďalších 9 886 nových prípadov bolo zaznamenaných od roku 2016 do roku 2018. Medzitým sa odhaduje, že až na 137 000 ženách a dievčatách v Anglicku a Walese bolo vykonané FGM. Keď aktivisti z Intregrate prvýkrát vytvorili video #MyClitoris, bolo to v reakcii na článok z The Economist, ktorý tvrdil, že v nemocniciach v Británii by sa mala vykonať forma toho, čo je známe ako FGM typu 4. FGM typu 4 nie je zahrnutá do definície NHS , ale je definovaná Svetovou zdravotníckou organizáciou ako pichanie, rozrezávanie, škrabanie a kateterizácia“ ženských genitálií.

„Napriek tomu, že je to nepríjemné, je lepšie mať symbolické FGM od vyškoleného zdravotného pracovníka, než aby to bolo vykonané v zadnej izbe africkej dediny,“  píše sa v článku. Článok inšpiroval texty piesní ako napríklad: “No way I’m having a little nick,” a “My clitoris is staying where it is.”


Tag:

Lavrov hľadá nových priateľov do bunkra. . . na dne afrického kontinentu

03.06.2023

Info Napalm – Informácie, Správy, Analýzy Nebuďte prekvapení, ak zrazu uvidíte ruského Führera v bedrovom rúške a s oštepom: Putin sa pred africkými lídrami aktívne vydáva za ich priateľa, pretože… sú jediní, ktorých „priateľstvo“ si ešte môže kúpiť. 🫵🏼 V júli potkan z bunkra organizuje summit „Rusko – Afrika“, kam pricestujú lídri [...]

Západ sa spamätáva zo strachu z červených čiar Kremľa

03.06.2023

Hrozba ruskej eskalácie by sa nemala ani brať do úvahy: Západ sa spamätáva zo strachu z červených čiar Kremľa. Ukazuje sa, že USA bezdôvodne odmietli dodať Ukrajine nové zbrane… to všetko na základe celej vedy s názvom „Zvládanie rizika eskalácie vojny“. Teraz sa ukazuje, že veda je pochybná a tiež strach Washingtonu z predstieranej agresivity Moskvy. Bidenova [...]

Ukrajinská hybridná vojna na území ruského Mordoru

30.05.2023

Ukrajina začala hybridnú vojnu. Američania to nazývajú tvarovacie operácie. Najvyšší veliteľ bunkra môže zakrývať smrť viac ako 200 000 svojich vojakov vo vojne, ale nebude môcť zamaskovať drony nad Moskvou a sabotážne akcie po celej krajine. Pandémia hystérie v ruských močiaroch má byť finále tejto fázy vojny. 🫵🏼 Shaping operations (SO) je v doslovnom preklade [...]

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase

24.04.2024 11:25

Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry.

Drienovec, výrub stromov

Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť

24.04.2024 11:07

Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý schválila vláda.

Peter Kmec, Ide o pravdu

Kmec v Ide o pravdu: Denne hovoríme s Bruselom o otvorených témach. Plán obnovy nazývam 'zle zapnutá košeľa'

24.04.2024 11:00

Bol som otvoreným kritikom prípravy Plánu obnovy, po jeho dôkladnej analýze vidíme, že viaceré ciele nie sú realizovateľné, hovorí Peter Kmec.

nehoda, auto

Vodička v Prievidzi narazila ráno do oporného múru. Nafúkala viac než tri promile

24.04.2024 10:52

O treste pre ženu rozhodne Okresný súd v Prievidzi.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 61
Celková čítanosť: 160542x
Priemerná čítanosť článkov: 2632x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy