Založ si blog

8 krát, keď nebojácne ženy bojovali za svoje práva a vyhrali

Vieme, že rodová rovnosť je víťazstvom pre všetkých – ženy a dievčatá majú rovnaký prístup k vzdelávaniu a pracovným príležitostiam, rodiny využívajú jej výhody, pomáha riešiť klimatické zmeny a hlad, a taktiež pomáha svetu zbaviť sa chudoby. Napriek tomu 90% krajín má stále zákony, ktoré obmedzujú príležitosti pre ženy a dievčatá. A ženy a dievčatá nižšie sú dokonalým príkladom toho, ako to môžeme zmeniť.

Keď hovoríme o „zákone“, môžeme sa cítiť, že hovoríme o niečom vzdialenom, nepreniknuteľnom, o niečom, čo je od nás oddelené. Ale zákony riadia náš život, rozhodujú, čo môžeme robiť, čím môžeme byť, kde a kedy môžeme cítiť v bezpečí – a čo je životne dôležité, kedy a ako nám bude poskytnutá spravodlivosť. Na svete je však 90% krajín, ktoré majú stále zákony, ktoré obmedzujú príležitosti pre ženy. Táto diskriminácia má skutočné dôsledky na životy žien, čo znamená, že je dôležité, aby sme neostali sedieť a akceptovali tento status quo zo stredoveku. Trochu inšpirácie nezaškodí a preto som pripravil zoznam niektorých úžasných žien a dievčat, ktoré skostnatené spoločenské normy a zákony odmietli prijať ako „normálne“ a podnietili významné zmeny v systéme.

V Španielsku

Tisíce ľudí vyšli do ulíc v Španielsku v apríli 2018 potom, čo päť mužov obvinených zo znásilnenia 18-ročnej ženy v Pamplone bolo odsúdených iba za sexuálne zneužívanie, čo je menej závažný priestupok. Výrok súdu sa stal obrovským škandálom, čiastočne aj kvôli WhatsApp správam vymieňaným medzi odsúdenými mužmi, ktoré obsahovali videá na ktorých bol nahratý incident. Tieto videá boli použité aj ako dôkaz, ktorý však súd neuznal. Následné pobúrenia a protesty z takéhoto rozsudku, ktoré v podstate viedli ženy, však všetko zmenili. V júli 2018 premiér Pedro Sanchez oznámil zmenu zákona, že sex bez výslovného súhlasu bude považovaný za znásilnenie.

V Libanone

Po desaťročia sa násilníci v Libanone mohli oslobodiť z trestného stíhania, ak sa oženili so svojimi obeťami. Využívali  medzeru v zákone, ktorá umožňovala zločincom uniknúť trestu za tieto šokujúce zločiny. Účastníci kampane strávili roky, kde požadovali zrušenie tohto zákona, známeho ako článok 522. Platnosť tohto zákona podnietilo vzniku kampane # undress522, aby sa upriamila domáca, ale aj medzinárodná, pozornosť na tento problém. V decembri 2016 sa tucet libanonských žien oblieklo do svadobných šiat pokrytých falošnou krvou. V apríli 2017 aktivisti zavesili obesené makety neviest v svadobných šatách medzi palmi na pláži Bejrútu. Nakoniec, v auguste 2017, kampaň dosiahla víťaztvo. Libanonský parlament zrušil zákon, čo opísala skupina pre práva žien Abaad ako „triumf pre dôstojnosť žien“. Tunisko a Jordánsko následne tiež vyradili podobné zákony zo svojho zákonníka, čo je považované v arabskom svete ako obrovské víťazstvo pre ženy a dievčatá. Ale práca sa ešte neskončila. Takéto zákony stále existujú. Napriek pokroku, sú stále platné v krajinách ako Alžírsko či Tadžikistan a dokonca aj v katolíckej krajine Filipínach.

V Maroku

V priebehu niekoľkých mesiacov sa v roku 2017 dve videá žien, ktoré boli obťažované a sexuálne napadnuté v Maroku, stali virálnymi a vyvolali tvrdú diskusiu o stave sexuálneho obťažovania v krajine. Hnev a frustrácia aktivistov v súvislosti s touto problematikou prinútila vládu s týmto druhom zločinu bojovať. V septembri 2018 Maroko oznámilo nový zákon, ktorý kriminalizuje násilie páchané na ženách – ukladanie prísnejších trestov páchateľom násilia vo verejnom aj súkromnom živote, vrátane znásilnenia, sexuálneho obťažovania a domáceho zneužívania. Tento zákon je neformálne známy ako zákon Hakkaoui – nazvaný po ministerke pre rodinné veci a ženské otázky Bassime Hakkaoui , dlhodobej bojovníčke za práva žien. Zákon je veľmi podrobný v definícii sexuálneho obťažovania osobne, on-line alebo telefonicky, takže páchatelia nemôžu využívať rôzne právnické kľučky.

V Indii

V apríli 2018 Swati Maliwalová, šéfka komisie pre ženy v Dillí, vyhlásila hladovku s vyhlásením, že nebude jesť dovtedy, kým nebudú zákony o znásilnení v Indii zmenené. Jej protest prišiel v čase, keď tisíce ľudí po celej krajine pochodovali proti sexuálnemu násiliu a vyzývali k prísnejším zákonom o znásilňovaní. Obrovské pobúrenie vyvolalo znásilnenie 16-ročného dievčaťa v Uttar Pradesh a znásilnenie a vražda 8-ročného dievčaťa v chráme v Kašmíre. Oba ohavné činy boli vykonané miestnymi gangami. Maliwal nakoniec skončila hladovku po deviatich dňoch, po schválení výkonného nariadenia predsedom vlády Narendrom Modim, ktorý navrhol trest smrti pre ľudí odsúdených za znásilnenie dieťaťa mladšieho ako 12 rokov. Vďaka tejto zmene zákona je polícia povinná dokončiť vyšetrovanie znásilnenia v priebehu dvoch mesiacov. Zákon tiež prináša aj maximálny možný trestu odňatia slobody za znásilnenie dievčat od 16 rokov a žien.

V Salvádore

V štáte Salvador je zákonný vek na manželstvo 18 rokov. Až do augusta 2017 však boli muži stále schopní ženiť sa s maloletými dievčatami, ak dievča oplodnili a rodičia tento zväzok schválili. Zákon bol vysoko kritizovaný aktivistami a ženami, ktorí tvrdili, že často umožnil tento zákon sexuálnym páchateľom uniknúť z väzenia tým, že sa oženili so svojimi obeťami. Dievčatá a ich deti boli takto odsúdené na násilný život so svojim znásilňovateľom. Aktivisti tiež tvrdili, že bol zákon zneužívaný, najmä vo vidieckych oblastiach, ako medzera umožňujúca mladým dievčatám, aby vydali pred dosiahnutím dospelosti.  V auguste 2017 však vďaka úsiliu aktivistov v oblasti rodovej rovnosti zákonodarcovia v celej krajine zrušili tento kontroverzný zákon .

V Anglicku a vo Walese

Len pred 18 mesiacmi bola Gina Martin, 26 ročná žena, sexuálne obťažovaná mužom na festivale v londýnskom Hyde Parku, bol na nej vykonaný takzvaný upskirt. Je to v podstate nevyžiadaná fotografia spod ženskej sukne. Gina, pochopiteľne, bol zhrozená, keď si všimla svoju fotku v telefóne obťažovateľa. Po tom, ako to ohlásila na polícii, predpokladala, že bude pervert potrestaný, o to väčšie bolo jej prekvapenie, keď jej bolo povedané, že žiadny zločin nebol spáchaný – pretože upskirting bol za určitých okolností legálny. Teraz, po uplynutí jedného a pol roka neúprosnej a veľmi aktívnej kampane na sociálnych médiách Gina dosiahla, že tomu tak nie je. Dňa 15. januára 2019 bol v treťom a poslednom čítaní v Snemovni lordov schválený návrh, aby sa v Anglicku a Walese oficiálne stal tento zločin trestným činom. Teraz sa upskirting bude trestať až dvoma rokmi vo väzení – a to všetko vďaka Gine Martin.

V Zimbabwe

Ruvimbo Tsopodziová mala len 15 rokov, keď bola donútená vydať sa za muža. Po štyroch mesiacoch manželstva otehotnela, ale jej nový manžel začal užívať drogy a alkohol a taktiež ju začal týrať. Hrubý vzťah pokračoval dovtedy, kým sa Ruvimbo nepodarilo presvedčiť svojho otca, aby mohla pokračovať vo vzdelávaní a dosiahnuť svoj sen stať sa zdravotnou sestrou a uniknúť od  manžela. Ako súčasť svojho nového života sa Ruvimbo v roku 2013 pripojila k organizácii s názvom Roots, ktorá je zároveň členom globálnej siete organizácií, ktoré bojujú proti detským manželstvám, Girls not Brides.

Roots spolupracujú s právnym think tankom Veritas, organizáciou bojujúcou proti detskému manželstvu, ktorá pomáha dievčatám, aby svoje prípady detského manželstva vzali na súd – a tak v roku 2016 Ruvimbo Tsopodzi a druhá obeť detského manželstva Loveness Mudzuru spolu s Veritas začali bojovať o ukončenie detského manželstva. V Zimbabwe, skôr než Ruvimbo Tsopodziho začala kampaň, mohli deti vstúpiť do manželstva, ak mali od 16 rokov a mali povolenie od svojich rodičov. Ale Tsopodzi a Mudzuru sa obrátili na ústavný súd svojej krajiny, aby novelizovali zákon o manželstve – a vyhrali. Súd vyhlásil existujúcu právnu úpravu za neústavnú, pričom uznal 18 ako minimálny vek manželstva.

V Škótsku

Monica Lennon, členka škótskeho parlamentu (MSP), spustil v roku 2017 kampaň, aby sa umožnila bezplatná dostupnosť sanitárnych produktov v školách pre každého, kto ich potreboval. Jej kampaň nasledovala po sérii správ, ktoré zistili, že v dvatsiatom prvom storočí boli v Spojenom kráľovstve stále ženy a dievčatá, ktoré museli improvizovať hygienické výrobky, pretože si ich nemohli dovoliť kúpiť. Ženy a dievčatá sa namiesto toho snažili zastaviť svoju menštruáciu toaletným papierom, novinami a dokonca aj ponožkami. V auguste 2018 sa jej úsilie vyplatilo, keď Škótsko oznámilo významnú politickú zmenu, aby pomohlo odstrániť chudobu v krajine, čím sa stalo prvou krajinou na svete, ktorá poskytne študentom na školách, stredných školách a univerzitách hygienické produkty zadarmo.

Tag:

Lavrov hľadá nových priateľov do bunkra. . . na dne afrického kontinentu

03.06.2023

Info Napalm – Informácie, Správy, Analýzy Nebuďte prekvapení, ak zrazu uvidíte ruského Führera v bedrovom rúške a s oštepom: Putin sa pred africkými lídrami aktívne vydáva za ich priateľa, pretože… sú jediní, ktorých „priateľstvo“ si ešte môže kúpiť. 🫵🏼 V júli potkan z bunkra organizuje summit „Rusko – Afrika“, kam pricestujú lídri [...]

Západ sa spamätáva zo strachu z červených čiar Kremľa

03.06.2023

Hrozba ruskej eskalácie by sa nemala ani brať do úvahy: Západ sa spamätáva zo strachu z červených čiar Kremľa. Ukazuje sa, že USA bezdôvodne odmietli dodať Ukrajine nové zbrane… to všetko na základe celej vedy s názvom „Zvládanie rizika eskalácie vojny“. Teraz sa ukazuje, že veda je pochybná a tiež strach Washingtonu z predstieranej agresivity Moskvy. Bidenova [...]

Ukrajinská hybridná vojna na území ruského Mordoru

30.05.2023

Ukrajina začala hybridnú vojnu. Američania to nazývajú tvarovacie operácie. Najvyšší veliteľ bunkra môže zakrývať smrť viac ako 200 000 svojich vojakov vo vojne, ale nebude môcť zamaskovať drony nad Moskvou a sabotážne akcie po celej krajine. Pandémia hystérie v ruských močiaroch má byť finále tejto fázy vojny. 🫵🏼 Shaping operations (SO) je v doslovnom preklade [...]

Bratislava protivládny protest rtvs

Pod hromadnú pripomienku liberálov k zmenám v RTVS sa podpísalo vyše 11 000 ľudí

19.03.2024 12:14

Návrh zákona nerozdeľuje súčasnú RTVS, mení však kreovanie orgánov telerozhlasu.

čaputová, pavel

Čaputová po schôdzke s Pavlom: Vzťahy medzi ČR a SR sú predurčené k blízkosti. Našu spoluprácu však treba budovať a upevňovať

19.03.2024 11:40

Prezidentka Zuzana Čaputová sa počas návštevy Prahy stretla so svojím českým náprotivkom Petrom Pavlom.

hlasovací preukaz

Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

19.03.2024 10:30

Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba.

Vladimir Putin, Moskva, Rusko

Útok na Volkova bol mrazivo účinný. Dokazuje návrat ruskej špionáže do studenej vojny

19.03.2024 10:25

Rusi do každej vojny vstúpili v zlom stave, potom ale postupne, vďaka vysokému počtu ľudí a nulovému rešpektu k ich strate, sa dostali do formy.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 61
Celková čítanosť: 159135x
Priemerná čítanosť článkov: 2609x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy