Založ si blog

Toalety budúcnosti sú plnené červami

Tygrie červy sú veľkým sanitárnym prielomom.

Viac ako 4,5 miliardy ľudí nemá podľa Svetovej zdravotníckej organizácie prístup k kvalitným sanitárnym systémom. Preto záchody, ktoré obsahujú tigrie červy sú bezpečnou a účinnou alternatívou k nákladným kanalizačným systémom. Tieto červi sú veľkí metabolizátori prírody a premieňajú živočíšne a rastlinné odpady na pôdné živiny. Spoločnosť Bear Valley Ventures sa preto snaží využitím tejto ich schopnosti vyriešiť celosvetovú sanitárnu krízu prostredníctvom záchodov nazývaných Tiger Toilet (Business Insider).


Tiger Toilets vyzerajú ako obyčajné latríny, s výnimkou kontajnerov naplnených tigrími červami na dne. Keď ľudia urobia do latríny svoju nevyhnutnú potrebu, červy spracujú odpad tým, že ho premenia na vodu, oxid uhličitý a kompost. Pri tomto procese sa odstráni až 99% patogénov a množstvo tuhého materiálu v latríne klesne o 85%.

Pretože červy priamo metabolizujú odpad, latríny nemrdia ako zvyčajne a dokonca nepriťahujú ani muchy. Premenou odpadu na kompost a vodu sa nemusia výkaly neustále likvidovať a odpad sa môže dokonca použiť ako kompost na hnojenie. Ľudia, ktorí používajú takéto záchody, sa nemusia obávať ani červov, že vylezú z kontajnerov, pretože potrebujú výkaly na svoje prežitie.

Okrem toho červy eliminujú potrebu zariadení na spracovanie odpadových vôd, ktoré sú nákladnými systémami, ktoré vyžadujú náročnú infraštruktúru od portubných sietí a infraštruktúry.

Tigrie záchody boli zavedené v Indii, Mjanmarsku a Ugande, vo vidieckych a polomestských prostrediach a utečeneckých táboroch, uviedla agentúrá zahraničnej pomoci USAID .

„Pred pár mesiacmi som navštívil dedinu v Indii a hovoril som s dedinčanmi, ktorí používajú tigrie toalety,“ povedal pre agentúru USAID Walter Gibson, generálny riaditeľ spoločnosti  Bear Valley Ventures, ktorá tigrie toalety vyvíja a vyrába. „Prvá vec, o ktorej hovorili, bola eliminácia smradu a múch. Povedali, že teraz cítia oveľa bezpečnejšie chodiť na toaletu. „

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie, celosvetovo, viac ako 4,5 miliardy ľudí nemá prístup ku kvalitným sanitárnym možnostiam. Mnohí z týchto ľudí praktizujú otvorenú defekáciu, ktorá môže kontaminovať zásoby pitnej vody a plodiny a spôsobiť, že ľudia sa nakazia infekčnými chorobami. Viac ako 525 000 detí vo veku do 5 rokov ročne zomrie kôli hnačke, ktorá je do značnej miery prenášaná prostredníctvom kontaminovanej vody.

Prvý krok od otvorenej defekácie je základná latrina. Často sú tieto latríny zle izolované a nakoniec vypúšťajú kontaminanty do vody a pôdy. Použitie latríny je tiež zvyčajne nepríjemným zážitkom, podľa prieskumov uskutočnených Národnou knižnicou medicíny v USA, si takéto latríny vyžadujú kontinuálnu údržbu, pričom odpad sa prenáša do spracovateľských centier.

V Indii vláda pracuje na univerzálnej hygienickej sieti prostredníctvom kampane nazvanej Swachh Bharat Abhiyan, ale tisíce latrín, ktoré boli postavené od roku 2014, sa dostali do vážneho havarijného stavu a v neposlednom rade je rozšírená averzia k používanie latrín.


 

A tiež je tu problém, že najmä ženy a dievčatá sa vyhýbajú verejným latrínam kvôli možnosti sexuálneho napadnutia a obťažovania .

Aj tábory utečencov a vysídlencov naliehavo potrebujú kvalitnú hygienu. Vzhľadom na to, že latríny sú tam vybudované narýchlo, sa tieto tábory často stávajú horúcimi miestami chorôb prenášaných vodou.

Je jasné, že Tiger Toilets automaticky nevyriešia celosvetovú sanitárnu krízu, no môžu pomôcť vládam a skupinám  prekonať mnohé problémy otvorenej defekácie a základných latrín.

Červy, ktoré rozkladajú výkali, sa budú tiež pravdepodobne ľahko predávať, akonáhle si ľudia uvedomia, že Tiger Toilets absolútne nesmrdia.

8 Fotografií latrín z rozvojového sveta:


Lavrov hľadá nových priateľov do bunkra. . . na dne afrického kontinentu

03.06.2023

Info Napalm – Informácie, Správy, Analýzy Nebuďte prekvapení, ak zrazu uvidíte ruského Führera v bedrovom rúške a s oštepom: Putin sa pred africkými lídrami aktívne vydáva za ich priateľa, pretože… sú jediní, ktorých „priateľstvo“ si ešte môže kúpiť. 🫵🏼 V júli potkan z bunkra organizuje summit „Rusko – Afrika“, kam pricestujú lídri [...]

Západ sa spamätáva zo strachu z červených čiar Kremľa

03.06.2023

Hrozba ruskej eskalácie by sa nemala ani brať do úvahy: Západ sa spamätáva zo strachu z červených čiar Kremľa. Ukazuje sa, že USA bezdôvodne odmietli dodať Ukrajine nové zbrane… to všetko na základe celej vedy s názvom „Zvládanie rizika eskalácie vojny“. Teraz sa ukazuje, že veda je pochybná a tiež strach Washingtonu z predstieranej agresivity Moskvy. Bidenova [...]

Ukrajinská hybridná vojna na území ruského Mordoru

30.05.2023

Ukrajina začala hybridnú vojnu. Američania to nazývajú tvarovacie operácie. Najvyšší veliteľ bunkra môže zakrývať smrť viac ako 200 000 svojich vojakov vo vojne, ale nebude môcť zamaskovať drony nad Moskvou a sabotážne akcie po celej krajine. Pandémia hystérie v ruských močiaroch má byť finále tejto fázy vojny. 🫵🏼 Shaping operations (SO) je v doslovnom preklade [...]

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Boss bossov pred súdom, aj keď o to nežiadal. Dostane sa Mikuláš Černák na slobodu? Dôkazy stále pribúdajú

25.04.2024 08:00

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00, aktualizované: 08:13

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 61
Celková čítanosť: 160641x
Priemerná čítanosť článkov: 2633x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy